Brezplačni posveti za delodajalce - novosti pri zaposlovanju tujcev - izvajanje sporazuma s Srbijo

Zavod RS za zaposlovanje v septembru organizira 7 posvetov po vsej Sloveniji, kjer bo glavni poudarek namenjen zaposlovanju tujcev v Sloveniji, še posebej izvajanju sporazuma s Srbijo.

Z izmenjavo diplomatskih not se s 1.9.2019 pričneta izvajati sklenjeni Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije o zaposlovanju državljanov Republike Srbije v Sloveniji ter Protokol о izvajanju Sporazuma med slovensko in srbsko vlado o zaposlovanju državljanov Republike Srbije v naši državi (BRSZD).

Na podlagi tega bo možno zaposlovanje delavcev, ki so prijavljeni v evidenci brezposelnih v Srbiji in so starejši od 18 let, prav tako se bodo lahko pri nas zaposlili tisti, ki bodo opravljali strokovno zaposlitev in jih bo izbral slovenski delodajalec, pa čeprav ne bodo brezposelni, medtem ko za vse druge še vedno veljajo določbe Zakona o tujcih in Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev ter obveznosti pridobitve enotnega dovoljenja za delo in bivanje v Sloveniji.

Prvi posvet o novostih pri zaposlovanju tujih delavcev v Sloveniji, s poudarkom na izvajanju sporazuma o zaposlovanju državljanov Srbije, bo v četrtek, 5.9.2019, na sedežu Zavoda RS za zaposlovanje v Rožni dolini, Cesta IX/6, v Ljubljani, od 10. do 13. ure.

Posveti so namenjeni vsem delodajalcem, ki jih zanima področje zaposlovanja tujcev, saj potrebe slovenskega gospodarstva v nekaterih panogah, kot je denimo turizem, v zadnjih letih presegajo zmožnosti domačega trga delovne sile. To pomeni, da se bodo potrebe po ustrezni delovni sile deloma pokrivale tudi z novim sklenjenim bilateralnim sporazumom o zaposlovanju delavcev migrantov iz Srbije, ki določa ključne elemente, kot so pogoji in obseg zaposlovanja državljanov Srbije v Sloveniji, pogoje in postopke za izdajo delovnih dovoljenj ter obveznosti in dolžnosti delodajalcev in delavcev. Postopek izbire delavca se bo namreč začel na pobudo slovenskega delodajalca, ki bo pri našem Zavodu prijavil prosto delovno mesto, medtem ko se bodo obveščanje o njem, izbira in vabilo kandidatov opravili v Srbiji.

Ker je število udeležencev posveta omejeno, je nujna vaša predhodna prijava na dogodek na elektronskem naslovu: Mihaela.Cvetkovic@ess.gov.si. Prijave zbirajo do zasedbe prostih mest.

Termini predvidenih posvetov:

ZRSZ CS - Ljubljana, 5.9.2019
ZRSZ OS NM - Novo mesto, 10.9.
ZRSZ OS MB - Maribor, 12.9.2019
ZRSZ OS KR - Kranj, 17.9.2019
ZRSZ OS CE - Celje, 19.9.2019
ZRSZ OS KP - Koper, 24.9.2019
ZRSZ OS VE - Velenje, 26.9.2019

Več na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice