Aneks št. 1 h Kolektivni pogodbi za obrt in podjetništvo

V Uradnem listu RS, št. 62/2023 z dne 6. 6. 2023 je objavljen Aneks št. 1 h Kolektivni pogodbi za obrt in podjetništvo.

Z Aneksom št. 1 se spreminja 6. člen KPOP, ki določa časovno veljavnost kolektivne pogodbe tako, da je ta kolektivna pogodba sklenjena za nedoločen čas. Vsaka stranka jo lahko odpove s šest mesečnim odpovednim rokom, vendar ne prej kot po poteku treh let od začetka veljavnosti te kolektivne pogodbe. Odpoved mora biti obrazložena. Po odpovedi te kolektivne pogodbe lahko vsaka stranka predlaga sklenitev nove kolektivne pogodbe. Po prenehanju veljavnosti kolektivne pogodbe se določbe normativnega dela uporabljajo še dvanajst mesecev, v kolikor ni sklenjena nova kolektivna pogodba.«

Spremeni se tudi 64. člen KPOP, ki določa zneske najnižjih osnovnih plač ter način usklajevanja najnižjih osnovnih plač

Zneski najnižjih osnovnih plač za posamezni tarifni razred, ki se uporabljajo od začetka veljavnosti te kolektivne pogodbe, za 174 ur na mesec znašajo:

Tarifni razred
Najnižja osnovna plača
I.
754 EUR
II.
867 EUR
III.
915 EUR
IV.
969 EUR
V.
1.037 EUR
VI.
1.085 EUR
VII.
1.111 EUR
VIII.
1.243 EUR

Najnižje osnovne plače po tej kolektivni pogodbi se s 1. marcem tekočega leta povečajo na podlagi povprečne letne inflacije preteklega leta in enkrat letno tj. s 1. marcem za 1/3 letne pozitivne rasti BDP preteklega leta. Plače se usklajujejo za obdobje leta 2024 in dalje na enak način kot je določeno v prejšnjem stavku. 

V ostalih določbah ta kolektivna pogodba ostane nespremenjena.

Ta aneks začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 5. 2023 dalje.


Vse objave omenjene kolektivne pogodbe z razlagami, aneksi in tarifnimi prilogami so zbrane v Bazi znanja na spletni strani ZDS.


 

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice