6. letni kongres Združenja delodajalcev Slovenije

V Ljubljani je potekal 6. letni kongres ZDS, z naslovom »Lahko pomanjkanje usposobljene delovne sile odvzame pospešek gospodarski rasti?«, na katerem so se zbrali predstavniki slovenskega gospodarstva.

Dogodek je otvoril predsednik Združenja delodajalcev Slovenije, g. Marjan Trobiš, ki je poudaril, da se je potrebno problematike lotiti sistemsko. Delodajalci potrebujemo spodbudo in ne dodatnih ovir. Izpostavil je, da se delodajalci v Slovenije še vedno soočajo z razmeroma nefleksibilnimi oblikami dela, moderne oblike zaposlovanja, kot jih pozna cel svet in tudi večina evropskih držav, pa so v Sloveniji tabu.
Poudaril je, da je osnova za pridobivanje kadrov ustrezna nagrada. Tudi trend izpogajanih dvigov plač po dejavnostih jasno kaže, da se delodajalci tega še kako zavedajo. A dejstvo je, da obstoječa progresivna obremenitev plač z dohodnino in relativno visokimi prispevki, povzroča, da gre večino dvigov plač v državno blagajno, manjši delež pa gre zaposlenim. Predsednik ZDS se je tako ponovno zavzel za razbremenitev stroška dela. Opozoril je tudi na nujnost, da podjetja pridobijo zaposlene, ko se pojavi povpraševanje in ne čez 3 mesece, kar je preveč pogosta praksa. Za dosego tega pa je nujna debirokratizacija.
Poudaril je, da se Združenje delodajalcev Slovenije v imenu delodajalcev ves čas zavzema za bolj ugodno poslovno okolje, pa naj bo to na področju delovne zakonodaje, na področju davkov ali administrativnih ovir, sistema izobraževanja, vajeništva in še mnogih drugih področij.

Prioritete in ukrepe za gospodarstvo oz. delodajalce, ki so namenjeni pridobivanju ustrezne delovne sile in lažjemu zaposlovanju v letu 2018, so na kongresu predstavili ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anja Kopač Mrak, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Aleš Cantarutti, in ga. Mavricija Batič, generalna direktorica Zavoda RS za zaposlovanje.

Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je dejala, da so bile težave na trgu dela in pomanjkanje delovne sile pričakovane, predvsem zaradi staranja prebivalstva. Izpostavila je ukrepe aktivne politike zaposlovanja, s katerimi si ministrstvo po njenih besedah po najboljših močeh prizadeva za čim hitrejše rešitve. Poudarila je, da ministrstvo preučuje možnosti tudi za zagotavljanje delovne sile iz tujine, tudi visoko izobraženih kadrov.

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Aleš Cantarutti, je izpostavil pomen konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Povedal je, da bo treba za reševanje kadrovske problematike poseči tudi v zakonodajo. Prav tako je smiselno okrepiti dialog in usposabljanje mladih ter olajšati zaposlovanje (tudi) tujih strokovnjakov. ZDS in zbrane gospodarstvenike je povabil k aktivnemu sodelovanju in posredovanju predlogov za potrebne spremembe, saj oblikovanje politik brez sodelovanja gospodarstva ni smiselno.

Generalna direktorica Zavoda RS za zaposlovanje, ga. Mavricija Batič, je predstavila aktivnosti Zavoda RS za zaposlovanje in se zavzela za večje sodelovanje med delodajalci in službami zavoda.

Mag. Boštjan Vasle, direktor Urada RS za makroekonomske analize in razvoj, je orisal aktualno ekonomsko situacijo in razmere na trgu dela v Sloveniji.

V drugem delu letnega kongresa je sledila okrogla miza z naslovom: Kje iskati rešitve za izzive pomanjkanja usposobljene delovne sile? v okviru katere so ga. Nataša Trček, glavna inšpektorica za delo, ga. Jožica Jurca, direktorica Marche d.o.o., g. Anton Zvonko Kink, član uprave in direktor človeških virov, REVOZ d.d. ter g. Miro Smrekar, Direktor Adecco H.R. d.o.o. predstavili svoje videnje problematike. Udeleženci okrogle mize so med ukrepi na tem področju navedli omilitev birokratskih ovir, boljšo povezavo med izobraževalnim sistemom in trgom dela ter spodbujanje starejših.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice