Pobuda 8 delodajalskih in industrijskih združenj držav srednje in vzhodne Evrope

Na začetku leta 2005 je pet srednje in vzhodno-evropskih delodajalskih in industrijskih združenj - SPCR (Češka), RUZ (Slovaška), MGYOSZ (Madžarska), ZDS (Slovenija) in IV (Avstrija) – sprožilo pobudo za okrepljeno, dolgoročno sodelovanje. Skupini se je jeseni leta 2006 pridružilo hrvaško delodajalsko združenje (HUP), v letu 2009 pa še bolgarsko industrijsko združenje (BIA) in Konfederacija romunskih delodajalcev (ACPR).

Osem organizacij CEE pobude med seboj deli mnogo skupnih vrednot in prepričanj. Predvsem pa verjamejo v Evropo – kot gospodarski in politični projekt – in so prepričani, da je močna in konkurenčna Evropa prava rešitev za soočenje s priložnostmi in izzivi globalizacije.

Države članice, ki so se EU pridružile leta 2004 in 2007, kot tudi prihodnje države članice, so bistveno gonilo za Evropsko unijo kot celoto, saj prispevajo k procesu strukturnih sprememb in posodobitev, ki tako državam članicam EU kot njihovim podjetjem omogočajo večjo učinkovitost, prilagodljivost in konkurenčnost.

Na podlagi dragocenih izkušenj in dinamičnosti organizacij CEE, ki so v zadnjih letih prispevale k pomembnim reformam in pomagale sprožiti potrebne spremembe v političnih, gospodarskih in socialnih sistemih v nacionalnih državah, je skupina prepričana, da je tesno sodelovanje med enakopravnimi partnerji v srednji in vzhodni Evropi v skupno korist – za vsako od teh držav in Evropo kot celoto.

Cilj sodelujoče mreže med državami je pomembno vplivati na gospodarski, socialni in politični razvoj regije, s spodbujanjem rasti, zaposlovanja in blaginje. Skupina je zelo dejavna: izvedene so bile mnoge skupne pobude in lobistične aktivnosti, usmerjene na nacionalne vlade in institucije EU. Osmim organizacijam uspeva spodbujati skupne cilje in zavzemati močnejši položaj na nacionalni in evropski ravni ter s tem krepiti glas BUSINESSEUROPE, Konfederacije evropskega gospodarstva.

LOGO2

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice