ŠOLA POREKLA BLAGA 🗺 - 1. del

Dodajte v koledar
12:00 - 15:30

SPLETNA ŠOLA 💻

Kotizacija

Člani ZDS

99,00 €

Nečlani ZDS

149,00 €

DDV NI VKLJUČEN!

Vključuje udeležbo na webinarju in gradivo.

Pri plačilu kotizacije upoštevajte popuste, ki se seštevajo: dva ali več udeležencev -10 % popust za vsakega udeleženca.

Prosimo, da kotizacijo poravnate pred pričetkom na transakcijski račun št. SI56 0201 1001 5672 692. Na podlagi plačila boste prejeli povezavo za dostop do spletnega webinarja.

Proračunski uporabniki vpišite ob elektronski prijavi v polje opombe rok plačila, ob registraciji predložite naročilnico.

Prijava na dogodek

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest oziroma na zadnji delovni dan pred izvedbo izobraževanja, do 10:00 ure. Za morebitna vprašanja smo na voljo na 01/563 48 87.

Pisne odjave (info@zds.si) upoštevamo do 2 delovnih dni pred začetkom izobraževanja, sicer zaračunavamo kotizacijo v celoti. 

Ali vam razpisan termin ne ustreza? Ali ste zamudili s prijavo na izobraževanje? Pišite nam na e-naslov martin.smalcic@zds.si, obvestili vas bom o novem terminu.

Dodatne informacije

Martin Šmalčič
E-naslov: martin.smalcic@zds.si 

Webinar bo potekal preko aplikacije Zoom. Za udeležbo na webinarju si lahko predhodno naložite aplikacijo ali pa boste to storili pred dogodkom po prejetih navodilih. Navodila ter povezavo za spremljanje in udeležbo na webinarju boste prejeli dan pred dogodkom na e-naslov, ki ga boste navedli pri prijavi na dogodek.

Priporoči izobraževanje

Izobraževanje lahko priporočite svojim znancem, tako, da v polje vpišete elektronski naslov.

pošlji povezavo

Vabimo vas na izobraževanje s področja porekla blaga, ki je namenjeno osebam, ki se pri svojem delu prvič srečujejo s poreklom blaga oziroma osebam, od katerih se zahteva, da poznajo to področje, vendar pri svojem delu niso še čisto sigurni in bi radi obnovili / poglobili svoje znanje. Seminar je namreč zasnovan tako, da se v okviru vsakega posameznega področja uvodoma razčistijo / pojasnijo osnovni pojmi, na podlagi katerih se v nadaljevanju znanje nadgrajuje in zaradi lažjega razumevanja zaključi s praktičnimi primeri.

EU pravila o poreklu so razdeljena v dve kategoriji, in sicer na nepreferencialna in preferencialna pravila o poreklu.

Poreklo blaga predstavlja »gospodarsko državljanstvo« blaga v mednarodni trgovini, poznavanje pravil o poreklu blaga pa prinaša gospodarskim družbam koristi tako pri uvozu kot tudi pri izvozu.

Če se blago uvozi v EU iz države, s katero ima EU sklenjen preferencialni trgovinski sporazum ali iz države, za katero so v veljavi avtonomni preferencialni režimi, se lahko, če so izpolnjeni pogoji v zvezi s pravili o poreklu, uporabijo tarifni preferenciali (znižanje ali odprava carine na blago s poreklom). Če pa se blago izvozi iz EU v eno izmed držav, s katero ima EU sklenjen preferencialni trgovinski sporazum, se ob predpostavki, da blago izpolnjuje pravila o poreklu, ki urejajo preferencialno trgovino s to državo, v tej državi odobrijo tarifni preferenciali (stopnja carine 0 ali pa je le-ta znižana). To pomeni, da ima blago s poreklom konkurenčno prednost na trgu te države, hkrati z blagom pa tudi izvoznik.

🌎 ŠOLA je razdeljena na pet področij, in sicer:

 • predvidoma v prvem delu:
  • nepreferencialno poreklo,
  • carinske unije,
  • preferencialni trgovinski sporazumi,
 • predvidoma v drugem delu
  • notranji trg EU, ter
  • avtonomni preferencialni režimi.

Prve štiri dele bomo zelo natančno in podrobno obravnavali, medtem, ko bomo zadnji del obravnavali le v delu, ki se nanaša na uvoz v EU, saj je v okviru avtonomnih režimov velja ugodnost preferencialne tarifne obravnave samo pri uvozu v EU.

hand 3285912 1921

❗ Spletna šola je zaradi obsežnosti tematike razdeljena na dva dela in bo izvedena v dveh različnih dneh. Za osvojitev vsega znanja se priporoča udeležba obeh delov. Drugi del bomo izvedli 21.5.2021, prijavite se lahko na povezavi tukaj 🖐 !

🌍 Program:

 • PRVI DEL (19.5.2021):
  • opredelitev osnovnih pojmov s področja porekla blaga,
  • nepreferencialno poreklo (pridobitev nepreferencialnega porekla, dokazila o nepreferencialnem poreklu, uvoz v EU in pravila o nepreferencialnem poreklu, izvoz iz EU in izdajanje dokazil o nepreferencialnem poreklu blaga),
  • carinske unije, status blaga v prostem prometu, posebnosti trgovanja s Turčijo in dokazila o statusu blaga v prostem prometu,
  • preferencialni trgovinski sporazumi (pregled sporazumov; dokazila o poreklu blaga; pogoji za pridobitev preferencialnega porekla;
 • DRUGI DEL (21.5.2021):
  • nezadostni postopki obdelave ali predelave; cena izdelka franko tovarna – kalkulacija; kumulacija porekla blaga: zadnje obvestilo Komisije in uporaba razpredelnic 1, 2 in 3 v praksi; prepoved povračila ali izvzetja od carin; neposredni prevoz / ne-spreminjanje izdelkov / ne-poseganje v blago; pooblaščeni in registrirani izvozniki,…),
  • notranji trg EU – dokazovanje porekla na notranjem trgu EU (izjave dobavitelja, izdaja informativnih potrdil INF 4 in preverjanje izjav dobavitelja) – sestavljanje izjav dobavitelja v praksi,
  • razlike med preferencialnimi trgovinskimi sporazumi in avtonomnimi režimi preferencialnimi režimi (primerjava); pregled avtonomnih preferencialnih režimov,
  • preglednica veljavne zakonodaje EU na področju porekla blaga,
  • uporaba spletnih pripomočkov za namene porekla blaga.

Predavatelji

Ana

Ana Maček

Strokovnjakinja na področju porekla blaga.

Predavateljica je vrhunska strokovnjakinja na področju porekla blaga.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice