WEBINAR: POREKLO BLAGA ­čŚ║ ÔÇô izobra┼żevanje za za─Źetnike

Dodajte v koledar
09:00 - 12:30

WEBINAR ­čĺ╗

Kotizacija

─îlani ZDS

99,00 €

Ne─Źlani ZDS

149,00 €

DDV NI VKLJU─îEN!

Vklju─Źuje udele┼żbo na webinarju in gradivo.

Pri pla─Źilu kotizacije upo┼ítevajte popuste, ki se se┼ítevajo:

 • dva ali ve─Ź udele┼żencev -10 %┬ápopust za vsakega udele┼żenca.

Prosimo, da kotizacijo poravnate pred pri─Źetkom na transakcijski ra─Źun ┼ít. SI56 0201 1001 5672 692.┬áNa podlagi pla─Źila boste prejeli povezavo za dostop do spletnega webinarja.

Prora─Źunski uporabniki vpi┼íite ob elektronski prijavi v polje opombe rok pla─Źila, ob registraciji predlo┼żite naro─Źilnico.

Prijava na dogodek

Prijave┬ásprejemamo┬ádo zapolnitve mest┬áoziroma na zadnji delovni dan pred izvedbo izobra┼żevanja, do 10:00 ure. Za morebitna vpra┼íanja smo na voljo na 01/563 48 87.

Pisne odjave┬á(info@zds.si) upo┼ítevamo do 2 delovnih dni pred za─Źetkom izobra┼żevanja, sicer zara─Źunavamo kotizacijo v celoti.┬á

Ali vam razpisan termin ne ustreza? Ali ste zamudili s prijavo na izobra┼żevanje? Pi┼íite nam na e-naslov┬ámartin.smalcic@zds.si, obvestili vas bom o novem terminu.

Dodatne informacije

Martin ┼ámal─Źi─Ź
E-naslov: martin.smalcic@zds.si 

Webinar bo potekal┬ápreko aplikacije Zoom. Za udele┼żbo na webinarju si lahko predhodno nalo┼żite aplikacijo ali pa boste to storili pred dogodkom po prejetih navodilih.┬áNavodila ter povezavo za spremljanje in udele┼żbo na webinarju boste prejeli dan pred dogodkom na e-naslov, ki ga boste navedli pri prijavi na dogodek.

Priporo─Źi izobra┼żevanje

Izobra┼żevanje lahko priporo─Źite svojim znancem, tako, da v polje vpi┼íete elektronski naslov.

pošlji povezavo

Vabimo vas na izobra┼żevanje s podro─Źja porekla blaga, ki je namenjeno osebam, ki se pri svojem delu prvi─Ź sre─Źujejo s preferencialnim poreklom blaga oziroma osebam, od katerih se zahteva, da poznajo to podro─Źje, vendar pri svojem delu niso ┼íe ─Źisto sigurni in bi radi obnovili / poglobili svoje znanje. Seminar je namre─Ź zasnovan tako, da se uvodoma raz─Źistijo osnovni pojmi, na podlagi katerih se v nadaljevanju znanje nadgrajuje in zaradi la┼żjega razumevanja zaklju─Źi s prakti─Źnimi primeri.

Poreklo blaga ­čŚ║ predstavlja ┬╗gospodarsko dr┼żavljanstvo┬ź blaga v mednarodni trgovini, poznavanje pravil o poreklu blaga pa prina┼ía gospodarskim dru┼żbam koristi tako pri uvozu kot tudi pri izvozu.

─îe se blago uvozi v EU iz dr┼żave, s katero ima EU sklenjen sporazum ali iz dr┼żave, za katero je EU enostransko sprejela preferencialne tarifne ukrepe, se lahko, ─Źe so izpolnjeni pogoji v zvezi s pravili o poreklu, uporabijo tarifni preferenciali (zni┼żanje ali odprava carine na blago s poreklom). ─îe pa se blago izvozi iz EU v eno izmed dr┼żav, s katero ima EU sklenjen sporazum, se ob predpostavki, da blago izpolnjuje pravila o poreklu, ki urejajo preferencialno trgovino s to dr┼żavo, odobrijo tarifni preferenciali (stopnja carine 0 ali pa je le-ta zni┼żana). To pomeni, da ima blago s poreklom konkuren─Źno prednost na trgu te dr┼żave, hkrati z blagom pa tudi izvoznik.

­čîŹ Seminar je razdeljen na ┼ítiri dele, in sicer:

 • na carinske unije,
 • notranji trg EU,
 • sporazume o prosti trgovini ter
 • avtonomne preferencialne re┼żime.

Prve tri dele bomo zelo natan─Źno in podrobno obravnavali, medtem, ko bomo zadnji del obravnavali le v delu, ki se nana┼ía na uvoz v EU, saj je v okviru avtonomnih re┼żimov velja ugodnost preferencialne tarifne obravnave samo pri uvozu v EU.

­čîŹ Ne spreglejte:

 • Predavanje bo vodila vrhunska strokovnjakinja na podro─Źju porekla blaga!
 • Morebitna vpra┼íanja nam posredujte na naslov┬áinfo@zds.si, odgovore boste izvedeli na izobra┼żevanju.
 • Pri pla─Źilu kotizacije upo┼ítevajte popuste, ki se se┼ítevajo:┬ádva ali ve─Ź udele┼żencev - 10 % popust┬áza vsakega udele┼żenca.
 • Ali vam razpisan termin ne ustreza? Pi┼íite nam na e naslov┬áinfo@zds.si, obvestili vas bom o novem terminu.

POREKLO 1

ÔŚ╝ Program:

 • Opredelitev osnovnih pojmov s podro─Źja porekla blaga.
 • Carinske unije, status blaga v prostem prometu, posebnosti trgovanja s Tur─Źijo in dokazilo o statusu blaga v prostem prometu (potrdilo o gibanju blaga A.TR.).
 • Notranji trg EU ÔÇô dokazovanje porekla na notranjem trgu EU (izjave dobavitelja, izdaja informativnih potrdil INF 4 in preverjanje izjav dobavitelja) ÔÇô sestavljanje izjav dobavitelja (kako se v praksi sestavi izjava dobavitelja).
 • Razlike med sporazumi o prosti trgovini in avtonomnimi re┼żimi. Pregled avtonomnih preferencialnih re┼żimov.
 • Sporazumi o prosti trgovini: dokazila o poreklu blaga (potrdila o gibanju blaga EUR.1, izjava poobla┼í─Źenega izvoznika na ra─Źunu, izjava na ra─Źunu EUR-MED, navedba o poreklu,ÔÇŽ) in nadomestna dokazila o poreklu blaga. Poobla┼í─Źeni in registrirani izvozniki.
 • Sporazumi o prosti trgovini: Pogoji za pridobitev porekla (v celoti pridobljeni izdelki, zadosti obdelani ali predelani izdelki, kumulacija).
 • Sporazumi o prosti trgovini: nezadostni postopki obdelave ali predelave.
 • Sporazumi o prosti trgovini: kumulacija - Obvestilo Komisije v zvezi z uporabo Regionalne konvencije o pan-evro-mediteranskih preferencialnih pravilih o poreklu ali protokolov o pravilih o poreklu, ki dolo─Źajo diagonalno kumulacijo med pogodbenicami k tej konvenciji ÔÇô uporaba razpredelnic 2 in 3 v praksi; veljavna pravila o poreklu blaga; SAP kumulacija in nova SAP+ kumulacija.
 • Sporazumi o prosti trgovini: cena franko tovarna ÔÇô kalkulacija.
 • Sporazumi o prosti trgovini: prepoved povra─Źila ali izvzetja od carin.
 • Sporazumi o prosti trgovini: preverjanje dokazil o poreklu.
 • Neposredni prevoz / ne-spreminjanje izdelkov / ne-poseganje v blago (pravilo o neposrednem prevozu je eno izmed osnovnih pravil, ki mora biti izpolnjeno, da se ob uvozu lahko odobri preferencialna obravnava).
 • Preglednica veljavne zakonodaje EU na podro─Źju porekla blaga.
 • Uporaba spletnih pripomo─Źkov za namene porekla blaga.

Predavatelji

Ana

Ana Ma─Źek

Strokovnjakinja na podro─Źju porekla blaga.

Predavateljica je vrhunska strokovnjakinja na podro─Źju porekla blaga.

Informativni obra─Źun pla─Ź

Za vas smo pripravili priro─Źne obrazce za obra─Źun pla─Źe, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obra─Źun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo pla─Źe/dru┼żbenike, ter obra─Źun dohodka po pogodbi o opravljanju za─Źasnega ali ob─Źasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obra─Źun

Bodite na teko─Źem

┼Żelite prejemati e-obvestila o izobra┼żevanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice