Plačni model v zasebnem sektorju in minimalna plača

Dodajte v koledar
09:00 - 10:30

Regionalna Gospodarska zbornica Celje, Ljubljanska 14, 3000 Celje

Kotizacija

Člani ZDS

Brezplačno

Nečlani ZDS

Brezplačno

Udeležba je brezplačna!

Prijava na dogodek

Informacije glede prijave: izobraževanje je namenjeno pravnim osebam in s.p.-jem.

Rok prijave:  Vaše prijave sprejemamo do zasedbe mest oziroma zadnji delovni dan pred izvedbo izobraževanja, do 10. ure.

Odjave:  Prosimo, da nam morebitno odsotnost sporočite pravočasno na elektronski naslov info@zds.si v izogib pripravi gradiva in pogostitve ter s tem omogočite udeležbo zainteresiranim.

 

Dodatne informacije

Telefon: 01 563 48 87 (Frida Bertoncel)
E-naslov: frida.bertoncel@zds.si

Na voljo so plačljiva parkirišča v Garažni hiši, ki je v bližini zgradbe.

Pred izvedbo izobraževanja bo prijavljenim na izobraževanje na elektronski naslov poslan opomnik o izobraževanju.

Priporoči izobraževanje

Izobraževanje lahko priporočite svojim znancem, tako, da v polje vpišete elektronski naslov.

pošlji povezavo

Kako zagotoviti enostaven prehod na nov plačni sistem v letu 2020

Opis dogodka:

Združenje delodajalcev Slovenije izvaja projekt »Regijski center za dostojno delo Ljubljana (RCDDL)«, ki je namenjen informiranju in svetovanju deležnikom na trgu dela o pravicah in obveznostih na področju dela in delovnih razmerij ter ozaveščanju o negativnem in pozitivnem vplivu uporabe atipičnih oblik dela.

Ali delodajalci pred januarjem 2020 lahko kaj postorijo na področju plač, kar bi jim olajšalo prehod na novo minimalno plačo?

Zakaj ta delavnica?

Januarja 2020 bo začela veljati sprememba Zakona o minimalni plači. Poleg višjega zneska minimalne plače se bo spremenila tudi njena definicija. Delodajalci bodo morali iz zneska minimalne plače izključiti vse dodatke, delovno in tudi poslovno uspešnost. Delodajalci zato opozarjajo na očitno povečanje stroška dela in se upravičeno sprašujejo, kako naprej.

Socialni partnerji imajo namen skleniti socialni sporazum, splošno kolektivno pogodbo za gospodarske dejavnosti in sprejeti nov plačni model. Je možno, da bodo ti dokumenti delodajalce rešili pred finančnimi težavami, ki jim grozijo iz naslova nove definicije minimalne plače?

Zaradi raznolikosti in različnih pričakovanj delodajalcev ni mogoče predpisati enotnega recepta. Poleg tega imajo delodajalci uveljavljene različne plačne modele, izvajajo različne konkurenčne dejavnosti, zaposlujejo delavce z različnimi osebnimi karakteristikami, imajo prepoznane različne deficitarne kadre, na trgu dela imajo različne ponudbe itd.

Ne glede na vse našteto je smiselno premisliti, kaj je vendarle možno v tem letu pri delodajalcu na področju plačnega modela spremeniti, dodati ali odvzeti, da bo prehod na novo minimalno plačo blažji.

 EU7 MDDSZ6     Regionalno sticisce dostojnega dela Celje5

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.

PROGRAM:

od 9. do 10.30

Predavatelji

mag. Slavi

mag. Slavi Pirš

Vodja oddelka za prejemke iz delovnih razmerij Združenje delodajalcev Slovenije

Mag. Slavi Pirš je zaposlena na Združenju delodajalcev Slovenije kot vodja oddelka za prejemke iz delovnega razmerja. Njena osrednja tema so prejemki iz delovnega razmerja, s katerimi se je seznanila najprej s statističnega vidika, potem ekonomskega, od leta 1994 dalje pa z vidika socialnega dialoga s posebnim poudarkom na kolektivnih pogodbah zasebnega sektorja. Njene obsežnejše vsebine so predstavljene v priročnikih ZDS http://www.zds.si/si/publikacije/, krajši prispevki pa v Delodajalcu - prvi strokovni delodajalski reviji, ki jo izdaja ZDS.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice