Napotitve na delo v tujino – delovnopravni in davčni vidik

Dodajte v koledar
09:00 - 13:00

ZDS, predavalnica - Visoko pritličje, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana

Kotizacija

Člani ZDS

129,00 €

Nečlani ZDS

159,00 €

DDV NI VKLJUČEN!

Vključuje udeležbo na seminarju, gradivo in pogostitev.

Pri plačilu kotizacije upoštevajte popuste, ki se seštevajo:

 • dva ali več udeležencev -10 % popust za vsakega udeleženca.
 • Prosimo, da kotizacijo poravnate pred pričetkom na transakcijski račun št. SI56 0201 1001 5672 692. 

Proračunski uporabniki vpišite ob elektronski prijavi v polje opombe rok plačila, ob registraciji predložite naročilnico.

Prijava na dogodek

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest oziroma na zadnji delovni dan pred izvedbo izobraževanja, do 10:00 ure. Za morebitna vprašanja smo na voljo na 01/563 48 87.

Pisne odjave (info@zds.si) upoštevamo do 2 delovnih dni pred začetkom izobraževanja, sicer zaračunavamo kotizacijo v celoti. 

Ali vam razpisan termin ne ustreza? Ali ste zamudili s prijavo na izobraževanje? Pišite nam na e-naslov martin.smalcic@zds.si, obvestili vas bom o novem terminu.

Dodatne informacije

Martin Šmalčič

Telefon: 01 563 48 87
E-naslov: martin.smalcic@zds.si

Udeleženci izobraževanja imajo zagotovljeno brezplačno parkiranje do zasedbe mest na zunanjem parkirišču, za zapornico. Navodila za parkiranje.

ZDS Logotip Delodajalska akademija CMYK 1

Priporoči izobraževanje

Izobraževanje lahko priporočite svojim znancem, tako, da v polje vpišete elektronski naslov.

pošlji povezavo

POSEBNO OBVESTILO: Zaradi nenadne odsotnosti predavateljice Dušanke Uhan bo v torek izveden samo delovnopravni del seminarja z gospodom Malecem. Bo pa ta izveden v razširjeni obliki, ker je bil prvotno planiran v skrajšani. Drugi davčni del pa bomo izvedli kasneje v webinar obliki, o datumu in podrobnosti vas bom obvestil v kratkem. Hvala za razumevanje.

🟡 Pravni vidik:

Na seminarju bo predstavljena vsebina zakona, ki določa pogoje in postopke za napotitev delavcev na delo v tujino. Delodajalci bodo v skladu z zakonodajo za delavce, ki jih napotujejo na delo v tujino pridobili A1 obrazec le pod pogojem, da bodo izpolnjevali določene zakonske zahteve. V primerjavi s staro ureditvijo to predstavlja noviteto pri pridobivanju tega obrazca.

👉 Pregledali bomo:

 • relevantne in veljavne nacionalne ter evropske zakonodaje, ki opredeljujejo pogoje za čezmejno izvajanje storitev z napotenimi delavci.
 • Napotitev delavcev na delo v tujino – v EU oziroma v tretje države in obratno.
 • Pravila koordinacije sistemov socialne varnosti v povezavi s postopki pridobitve potrdil A1 za napotene delavce, ki izvajajo storitve v EU

🟡 Davčni vidik: (izveden kot webinar kasnejši datum)

Na izobraževanju bo predstavljena tudi davčna obravnava dohodkov delavcev, ki jih delodajalec napoti na delo v tujino. Zakon o dohodnini - ZDoh-2 ureja davčno obravnavo povračil stroškov v zvezi z delom, ki se v primeru napotitve na delo v tujino ne vštevajo v davčno osnovo prav tako določa izvzem dela dohodka napotenih delavcev iz davčne osnove dohodka, ob izpolnjevanju določenih pogojev.

Delodajalci, ki napotujejo delavce na delo v tujino, se v praksi srečujejo tudi z vprašanji, kako upoštevati določbe mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja, kako upoštevati v tujini plačan davek in tudi kako pravilno določiti osnovo za obračun prispevkov za socialno varnost. Na izobraževanju bomo odgovorili na navedena vprašanja, prav tako razrešili dileme kaj je primerljiva plača za delo v Republiki Sloveniji.

Opozorili vas bomo tudi na izpolnjevanje in predlaganje REK obrazcev v primeru izplačil dohodkov napotenim delavcem,

Ker je v praksi vse več primerov izvajanja čezmejnih storitev z lastnimi delavci in ker so globe za nespoštovanje zakonodaje s tega področja precej visoke, priporočamo udeležbo.

🟡 Komu je seminar namenjen:

Vsem, ki napotujete delavce na delo v tujino oziroma jih nameravate napotiti v bližnji prihodnosti.

suitcase 3247292

PROGRAM:

🟡 Pravni del (Grega Malec)

 • Pregled relevantne in veljavne nacionalne ter evropske zakonodaje, ki opredeljujejo pogoje za čezmejno izvajanje storitev z napotenimi delavci:
 • Zakon o čezmejnem izvajanju storitev, Zakon o delovnih razmerjih, Zakon o tujcih;
 • Direktiva 96/71/ES, Direktiva 2014/67/ES, Direktiva 2018/957, predpisi s področja koordinacije sistemov socialne varnosti; 
 • Napotitev delavcev na delo v tujino – v EU oziroma v tretje države in obratno 
 • predstavitev pravil, obveznosti in postopkov v okviru čezmejnega izvajanja storitev z napotenimi delavci;
 • napotitev samozaposlenih oseb;
 • posebnosti napotitev delavcev v tretje države.
 • Pravila koordinacije sistemov socialne varnosti v povezavi s postopki pridobitve potrdil A1 za napotene delavce,  ki izvajajo storitve v EU

🟡 Davčna obravnava dohodkov napotenih delavcev (Dušanka Uhan): (izveden kot webinar kasnejši datum)

 • Osnova za obračun in plačilo akontacije dohodnine,
 • Posebna davčna osnova za napotitve daljše od 30 dni,
 • Kako upoštevati v tujini plačan davek?
 • Osnova za obračun prispevkov za socialno varnost, kaj je primerljiva plača za delo v RS?
 • Davčni vidik povračil stroškov delavcev napotenih na delo v tujino.

Predavatelji

Grega

Grega Malec

Sektor za delovne migracije Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Grega Malec, ki se s področjem migracij se ukvarja že od leta 1999. V tem času se je v okviru Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ukvarjal s področjem načrtovanja, oblikovanja in izvajanja migracijske politike RS, na ravni Evropske unije pa je od leta 2004 sodeloval pri delu različnih delovnih skupin in institucij EU na področju migracij. Trenutno zaposlen na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Sektor za delovne migracije.

Dušanka

Dušanka Uhan

Strokovnjakinja s področja obdavčitve dohodkov fizičnih oseb in obračuna prispevkov

Strokovnjakinja s področja obdavčitve dohodkov fizičnih oseb in obračuna prispevkov. Je diplomirana ekonomistka, strokovnjakinja s področja dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Svojo poklicno pot je začela v računovodstvu srednje velike družbe in pri svojem delu uspešno združuje znanje pridobljeno v gospodarstvu in kasneje v javni upravi. Občasno tudi predava, predvsem področje predlaganje REK obrazcev in dohodki iz delovnega razmerja. Njeno področje dela se torej navezuje predvsem na dohodnino in prispevek za socialno varnost ter predlaganje obračunov davčnega odtegljaja (REK obrazci).

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice