WEBINAR: Najemna razmerja za poslovne prostore (stanovanja) ­čöĹ

Dodajte v koledar
09:00 - 11:30

WEBINAR ­čĺ╗

Kotizacija

─îlani ZDS

99,00 €

Ne─Źlani ZDS

139,00 €

DDV NI VKLJU─îEN!

Vklju─Źuje udele┼żbo na seminarju / webinarju in gradivo..

Pri pla─Źilu kotizacije upo┼ítevajte popuste, ki se se┼ítevajo:

 • dva ali ve─Ź udele┼żencev -10 %┬ápopust za vsakega udele┼żenca.

Prosimo, da kotizacijo poravnate pred pri─Źetkom na transakcijski ra─Źun ┼ít. SI56 0201 1001 5672 692.┬áNa podlagi pla─Źila boste ob spletni izvedbi prejeli povezavo za dostop do spletnega webinarja.

Prora─Źunski uporabniki vpi┼íite ob elektronski prijavi v polje opombe rok pla─Źila, ob registraciji predlo┼żite naro─Źilnico.

Prijava na dogodek

Prijave┬ásprejemamo┬ádo zapolnitve mest┬áoziroma na zadnji delovni dan pred izvedbo izobra┼żevanja, do 10:00 ure. Za morebitna vpra┼íanja smo na voljo na 01/563 48 87.

Pisne odjave┬á(info@zds.si) upo┼ítevamo do 2 delovnih dni pred za─Źetkom izobra┼żevanja, sicer zara─Źunavamo kotizacijo v celoti.┬á

Ali vam razpisan termin ne ustreza? Ali ste zamudili s prijavo na izobra┼żevanje? Pi┼íite nam na e-naslov┬ámartin.smalcic@zds.si, obvestili vas bom o novem terminu.

Dodatne informacije

Martin ┼ámal─Źi─Ź
E-naslov: martin.smalcic@zds.si 

Webinar bo potekal┬ápreko aplikacije Zoom. Za udele┼żbo na webinarju si lahko predhodno nalo┼żite aplikacijo ali pa boste to storili pred dogodkom po prejetih navodilih.┬á┬áNavodila ter povezavo za spremljanje in udele┼żbo na webinarju boste prejeli dan pred dogodkom na e-naslov, ki ga boste navedli pri prijavi na dogodek.

ZDS Logotip Delodajalska akademija CMYK 1

Priporo─Źi izobra┼żevanje

Izobra┼żevanje lahko priporo─Źite svojim znancem, tako, da v polje vpi┼íete elektronski naslov.

pošlji povezavo

Junija 2021 je za─Źel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona (Novela SZ-1E), ki prina┼ía kar precej sprememb in novosti na podro─Źju najema stanovanj, ┼íe ve─Ź pa na podro─Źju najema poslovnih prostorov. Novela SZ-1E namre─Ź v 52. ─Źlenu┬árazveljavlja Zakon o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (ZPSPP) iz leta 1974, ki je specialno urejal prav najemna razmerja poslovnih prostorov. Novega zakona za to podro─Źje nimamo, zato se sedaj za vsa najemna razmerja za poslovne prostore v zvezi z najemnimi pogodbami, sklenjenimi od 19.6.2021 dalje, uporabljajo dolo─Źbe Obligacijskega zakonika o zakupni (najemni) pogodbi in sicer od 587. do 618. ─Źlena OZ.

Tako bo predvsem na podro─Źju najema poslovnih prostorov v bodo─Źe prihajalo do ┼ítevilnih odprtih vpra┼íanj v (sodni) praksi, predvsem tudi zato, ker je ureditev zakupne (najemne) pogodbe iz OZ ni najbolj ustrezna za najem poslovnih prostorov in se do sedaj sploh ni uporabljala za najem poslovnih prostorov. Res pa je, da se bo ZPSPP ┼íe dolgo uporabljal, saj se bo uporabljal za vse najemne pogodbe, sklenjene do vklju─Źno 18. junija 2021. Zato je pomembno poznati tako ureditev najema poslovnih prostorov iz ZPSPP, kot ureditev najemne pogodbe v OZ ter primerjavo obeh ureditev.

Vsekakor pa bodo morali pogodbeniki pri sklepanju najemne pogodbe za poslovne prostore ┼íe ve─Ź pozornosti posvetiti┬ávsebini najemne pogodbe.

Iz najemnih razmerij lahko izvirajo┬ámnogi sodni postopki: to┼żbe v zvezi z najemno pogodbo (odpoved ÔÇô odstop od najemne pogodbe, na izpraznitev stanovanja oziroma poslovnega prostora, zaradi izterjave najemnineÔÇŽ), to┼żbe zaradi neupravi─Źene obogatitve najemodajalca v primeru najemnikovih vlaganj v poslovni prostor oziroma stanovanje. Ve─Źkrat pravdnemu postopku sledi izvr┼íba z izpraznitvijo in izro─Źitvijo nepremi─Źnine.

key 3348307 1920

Pri sklepanju najemne pogodbe in v ─Źasu trajanja najemnega razmerja se tako najemodajalcu, kot najemniku postavljajo mnoga vpra┼íanja:

 • najemodajalec se spra┼íuje v kak┼íni obliki in z kak┼íno vsebino mora skleniti najemno pogodbo, da bo imel v primeru nepla─Źevanja najemnine, kot najpogostej┼íega krivdnega razloga za odpoved najemne pogodbe, ─Źim manj┼íe stro┼íke in ─Źim manj sodnih postopkov;
 • najemnik se spra┼íuje katera pogodbena dolo─Źila ga bodo ustrezno varovala v primeru (potrebnih) vlaganj v stanovanje oziroma poslovni prostor;
 • kdaj je smiselno najemno pogodbo skleniti v obliki notarskega zapisa in kak┼íne so prednosti tak┼íne oblike najemne pogodbe?
 • kak┼íen je pravilen postopek z odpovedjo najemne pogodbe iz krivdnega razloga, za stanovanje ali za poslovni prostor?
 • kak┼íen pomeni ima sklenitev najemne pogodbe za dolo─Źen oziroma nedolo─Źen ─Źas in kako je z odpovednim rokom?
 • kak┼íen pomen ima za najemnika dogovor o predkupni pravici glede predmeta najema?
 • kako pa najemnik pravilno izpelje postopek pred─Źasne odpovedi najemne pogodbe?
 • kak┼íne zahtevke ima najemodajalec do najemnika iz naslova povzro─Źene ┼íkode na stanovanju in poslovnem prostoru?
 • kdaj in kak┼íen zahtevek ima najemnik iz naslova vlaganj v stanovanje oziroma poslovni prostor?
 • kako in v kak┼ínem postopku najemodajalec izterja nepla─Źano najemnino in stro┼íke od najemnika, ki se nahaja v postopku osebnega ste─Źaja?

PROGRAM:

1. NAJEMNA RAZMERJA

 • ureditev najema stanovanja v Stanovanjskem zakonu s predstavitvijo sprememb Novele SZ-1E (kraj┼íi odpovedni rok, nova ureditev odpovedi najemne pogodbe v primeru nepla─Źila najemnine ali stro┼íkovÔÇŽ)
 • ureditev najema poslovnih prostorov v Zakonu o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (ZPSPP)
 • ureditev najema poslovnih prostorov v Obligacijskem zakoniku (OZ)
 • primerjava ureditve najema poslovnih prostorov v ZPSPP z ureditvijo v OZ

2. NAJEMNA POGODBA

 • splo┼íne zna─Źilnosti pogodbe (pisna oblika pogodbe, najem za dolo─Źen ÔÇô nedolo─Źen ─Źas, odpovedni rok, dodatni krivdni razlogi za odpoved najemne pogodbeÔÇŽ)
 • posebne pogodbene klavzule (dogovori glede stro┼íkov, glede vlaganja v nepremi─Źnino, predkupna pravicaÔÇŽ)
 • najemna pogodba, sklenjena v obliki notarskega zapisa in izvr┼íljivost
 • prodaja nepremi─Źnine, ki je predmet najema

3. SODNI POSTOPKI

 • to┼żbe najemodajalca (za pla─Źilo najemnine, od┼íkodnine za ┼íkodoÔÇŽ)
 • to┼żbe najemnika (na povrnitev vlaganj, uveljavitev predkupne praviceÔÇŽ)
 • to┼żbe na izpraznitev (stanovanja, poslovnih prostorov)
 • izvr┼íba na izpraznitev in izro─Źitev nepremi─Źnine (posebnosti postopka, posledice za najemnika-dol┼żnika, polo┼żaj najemodajalcaÔÇŽ)

Predavatelji

Dida

Dida Volk

Sodnica Okro┼żno sodi┼í─Źe v Ljubljani

Dida Volk, univ.dipl.pravnica, sodnica pri Okro┼żnem sodi┼í─Źu v Ljubljani, ima objavljene ┼ítevilne strokovne ─Źlanke in je avtorica ve─Ź knjig. Na civilno-pravnem podro─Źju, podro─Źju izvr┼íilnega, pogodbenega, insolven─Źnega prava in prava nepremi─Źnin ima dolgoletne izku┼ínje.

Informativni obra─Źun pla─Ź

Za vas smo pripravili priro─Źne obrazce za obra─Źun pla─Źe, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obra─Źun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo pla─Źe/dru┼żbenike, ter obra─Źun dohodka po pogodbi o opravljanju za─Źasnega ali ob─Źasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obra─Źun

Bodite na teko─Źem

┼Żelite prejemati e-obvestila o izobra┼żevanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice