DDV pravila pri poslovanju s tujino, od enostavnih do zapletenih primerov večstranskih poslov, ki vključujejo uvoz in izvoz blaga

Dodajte v koledar
09:00 - 12:00

ZDS, predavalnica - Visoko pritličje, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana

NOVO❗

Kotizacija

Člani ZDS

129,00 €

Nečlani ZDS

159,00 €

DDV NI VKLJUČEN!

Vključuje udeležbo na seminarju / webinarju in gradivo..

Pri plačilu kotizacije upoštevajte popuste, ki se seštevajo:

 • dva ali več udeležencev -10 % popust za vsakega udeleženca.

Prosimo, da kotizacijo poravnate pred pričetkom na transakcijski račun št. SI56 0201 1001 5672 692. Na podlagi plačila boste ob spletni izvedbi prejeli povezavo za dostop do spletnega webinarja.

Proračunski uporabniki vpišite ob elektronski prijavi v polje opombe rok plačila, ob registraciji predložite naročilnico.

Prijava na dogodek

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest oziroma na zadnji delovni dan pred izvedbo izobraževanja, do 14:00 ure. Za morebitna vprašanja smo na voljo na 01/563 48 87.

Pisne odjave (info@zds.si) upoštevamo do 2 delovnih dni pred začetkom izobraževanja, sicer zaračunavamo kotizacijo v celoti. Neplačan predračun ne pomeni samodejne odjave od dogodka. 

Ali vam razpisan termin ne ustreza? Ali ste zamudili s prijavo na izobraževanje? Pišite nam na e-naslov martin.smalcic@zds.si, obvestili vas bom o novem terminu.

Dodatne informacije

Martin Šmalčič

Telefon: 01 563 48 87
E-naslov: martin.smalcic@zds.si

Udeleženci izobraževanja imajo zagotovljeno brezplačno parkiranje do zasedbe mest na zunanjem parkirišču, za zapornico. Navodila za parkiranje.

ZDS Logotip Delodajalska akademija CMYK 1

Priporoči izobraževanje

Izobraževanje lahko priporočite svojim znancem, tako, da v polje vpišete elektronski naslov.

pošlji povezavo

Na seminarju si bomo pogledali pravila pri poslovanju s tujino, predvsem s tretjimi državami. Seznanili se bomo z osnovnimi pravili, ki se tičejo uvoza in izvoza blaga in so pomembni tudi z vidika DDV.

Poudarili bomo pomen ugotovitve pravega dejanskega stanja posamezne transakcije, s tem da bomo pogledali tok blaga in tok računov. V praksi namreč posamezno podjetje velikokrat sodeluje v verižnih in zaporednih dobavah blaga. Pri tem lahko ob izpolnjenih pogojih posamezni davčni zavezanec uveljavi poenostavitev pravega tristranskega posla.

Teoretično znanje bomo podkrepili z veliko primeri iz prakse – od najlažjih, kjer sodelujeta le dve osebi in je tok blaga enak toku računov, pa do bolj kompleksnih, kjer pri eni dobavi blaga sodeluje več davčnih zavezancev.

freight gd135ad763 1921

Vsebina seminarja:

1. Uvoz in izvoz blaga – predstavitev pravil prek primerov iz prakse

 • Uvoz blaga in sprostitev v prosti promet
 • Pomembni podatki na uvozni carinski deklaraciji z vidika DDV
 • Sprostitev v prosti promet po postopku 40 oziroma postopku 42
 • Pravila carinskega postopka 42 in evidentiranje – razlike med dobavo blaga iz Slovenije samemu sebi v drugo državo članico in prodajo blaga drugemu zavezancu
 • Izvoz blaga in evidentiranje za namene DDV
 • Pomembni podatki na izvozni carinski deklaraciji z vidika DDV
 • Kako mora zavezanec dokazati izstop blaga, do kdaj mora biti po izvozu blago dejansko iznešeno v tretjo državo

2. Pravi in nepravi tristranski posli ter verižne in zaporedne dobave blaga

 • Pogoji za pravi tristranski posel
 • Nepravi tristranski posli prek primerov iz prakse
 • Zaporedne dobave blaga in verižni posli prek primerov iz prakse

3. Kompleksni primeri iz prakse

 • Plačilo DDV od uvoza blaga in solidarna odgovornost
 • Posrednik dostavi dokazilo o prevozu blaga izven Slovenije – mu lahko vedno izstavimo račun brez DDV?
 • Blago je iz Nemčije poslano neposredno na Hrvaško. Imamo lahko pravi tristranski posel?
 • Zavezanec blago izvozi v Švico, račun pa izstavi na nemškega kupca. Je to dobava blaga znotraj EU ali izvoz blaga?

Cilj seminarja je udeležencem prikazati pravilno DDV obravnavo posamezne transakcije pri mednarodnem poslovanju z blagom. Na seminarju bodo udeleženci prejeli usmeritve glede vprašanj, na katere morajo znati odgovoriti, preden transakcijo evidentirajo za namene DDV.

Predavatelji

Andreja

Andreja Kostelec

Samostojna davčna svetovalka, strokovnjakinja za carinske postopke in DDV

Z več kot 25 letnimi izkušnjami. Pred svojo samostojno potjo je bila zaposlena kot direktorica za posredne davke v družbi KPMG poslovno svetovanje d.o.o., kamor je prišla z 11 letnimi izkušnjami dela na Generalnem carinskem uradu – Oddelek za postopke. Pri svojem delu svetuje slovenskim in tujim družbam pri raznovrstnih najzapletenejših mednarodnih transakcijah, svetuje pri spremembah zakonodaje na področju posrednih davkov in carin ter opravlja davčne preventivne skrbne preglede, prevzema komunikacijo med Furs in davčnimi zavezanci in redno pomaga pri tolmačenju zakonodaje posameznim strankam ter nudi pomoč pri pripravi samoprijave. Poleg tega svetuje kot zunanja strokovnjakinja pri Zvezi računovodij, finančnikov in revizorjev. Redno objavlja strokovne članke s področja carin, DDV, trošarin, poročanja za Intrastat ter predava v okviru seminarjev, ki jih organizirajo različni deležniki. Vsako leto predava dodiplomskim in podiplomskim študentom na Fakulteti za Upravo, Univerze v Ljubljani.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice