21.4.2020

Pogosta vprašanja glede interventnega ukrepa začasno čakanje na delo, povračilo nadomestila plače zaradi višje sile in zaradi odrejene karantene

Na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje je dostopen dokument "Pogosta vprašanja glede interventnega ukrepa začasno čakanje na delo, povračilo nadomestila plače zaradi višje sile in zaradi odrejene karantene", ki sta ga skupaj pripravila Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Zavod RS za zaposlovanje.

Dokument, datiran 17.4.2020 prilagamo v priponki levo, najdete ga na spletni strani https://www.ess.gov.si/_files/13236/Zakon_interventni_ZIUZEOP_Odgovori.pdf.

Opomba: Povezava na Odgovore  ZRSZ na pogosta vprašanja delodajalcev o izvajanju ZIUZEOP se spreminja, ko se naloži nov dokument - povezavo nanj z naslovom Poglejte si odgovore... najdete v prispevku na strani: https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/povracilo-nadomestila-place-zaposlenim-na-zacasnem-cakanju.

 

20.4.2020

ZRSZ: Sporočanje sprememb med začasnim čakanjem zaposlenih na delo, 11.5. načrtovana prva izplačila delodajalcem po interventnih zakonih 

Uveljavljate povračilo nadomestila plače za zaposlene, ki ste jih napotili na začasno čakanje na delo? Če jih v tem obdobju pokličete nazaj na delo, morate o tem predhodno obvestiti Zavod RS za zaposlovanje.

Predhodno obvestilo, da ste zaposlenega v obdobju začasnega čakanja poklicali nazaj na delo, pošljete po elektronski pošti na naslov gpzrsz@ess.gov.si šele po prejemu Sklepa o povračilu izplačanih nadomestil plače.

Obveznost obveščanja po prejemu sklepa se nanaša tudi na zaposlene, ki ste jih napotili na začasno čakanje in poklicali nazaj na delo še pred oddajo vloge oziroma pridobitvijo sklepa.

Vedno se obvezno sklicujte na številko svoje vloge 11065-xxx/2020.

Zavod RS za zaposlovanje tudi navaja, da načrtujejo, da bodo prva izplačila delodajalcem po interventnih zakonih lahko izvedena 11.5.2020. Predvideva se mesečno izplačevanje povračil nadomestila plače, in sicer 10. v mesecu za izplačana nadomestila zaposlenim iz predhodnega meseca (če 10. v mesecu ni delovni dan, se izplačilo opravi prvi naslednji delovni dan).

Vir:
Zavod RS za zaposlovanje, 20.4.2020:
https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/sporocanje-sprememb-med-zacasnim-cakanjem-zaposlenih-na-delo,

https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/prva-izplacila-delodajalcem-po-interventnih-zakonih-11-maja.

 

10.4.2020

Od 11.4.2020 omogočena oddaja vlog za povračilo nadomestila plače zaradi začasnega čakanja na delo in višje sile

10. aprila 2020 je bil v Uradnem listu RS objavljen Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP). Veljati začne naslednji dan po objavi.

To pomeni, da od 11. aprila, delodajalci lahko elektronsko oddajo vlogo na portalu za delodajalce Zavoda RS za zaposlovanje. 

Elektronski naslov za vprašanja delodajalcev ostaja nespremenjen: ziuppp@ess.gov.si. 

Več informacij se nahaja v obvestilu, ki ga je Zavod objavil na spletni strani: https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/od-jutri-vloga-za-povracilo-nadomestila-place-zaradi-zacasne.

https://www.ess.gov.si/delodajalci/financne_spodbude/ugodnosti_pri_zaposlovanju/intukrep-povracilo-nadomestila-place

 

9.4.2020

FURS - Pogosta vprašanja in odgovori na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa - posebna spletna stran, kjer se dokument posodablja

FURS je 7.4.2020 objavil dokument z vprašanji in odgovori na najpogostejša vprašanja v povezavi z ukrepi na davčnem področju za blažitev koronavirusa. Od prve objave je bil dokument večkrat posodobljen/popravljen, zato je FURS 9.4.2020 postavil posebno spletno stran, kjer lahko preko novic spremljate spremembe dokumenta:

https://www.fu.gov.si/drugo/pogosta_vprasanja_in_odgovori_o_ukrepih_na_davcnem_podrocju_za_blazitev_posledic_koronavirusa/.

V posamezni novici so navedene vse spremembe v dokumentu (našteta so spremenjena, dodana in izbrisana vprašanja).

 

7.4.2020

Dosedanja vloga za začasno čakanje na delo do nadaljnjega umaknjena s portala Zavoda RS za zaposlovanje

Zavod RS za zaposlovanje nas je obvestil, da je od včeraj zvečer dosedanja vloga za uveljavljanje povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo iz poslovnih razlogov umaknjena s portala za delodajalce.

Podrobnejše informacije: 

https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/v-pripravi-nova-vloga-za-uveljavljanje-povracila-nadomestila

https://www.zds.si/sl/o-zds/novice/dosedanja-vloga-za-zacasno-cakanje-na-delo-do-nadaljnjega-umaknjena-s-portala-zrsz/

Zavod RS za zaposlovanje je pripravil odgovore na pogosta vprašanja delodajalcev
o prihodnjem izvajanju Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP).

Najdete jih na spletni strani https://www.ess.gov.si/delodajalci/financne_spodbude/ugodnosti_pri_zaposlovanju/intukrep-povracilo-nadomestila-place.

 

3.4.2020

Vloge za povračilo nadomestila plače zaposlenim na začasnem čakanju na delo in zaradi odsotnosti iz razloga višje sile

Pojasnilo Zavoda RS za zaposlovanje je dostopno na spletni strani: https://www.ess.gov.si/obvestila/obvestilo/povracilo-nadomestila-place-zaposlenim-na-zacasnem-cakanju.

2.4.2020

Sprejeti ZIUPPP samozaposlenim že sedaj omogoča avtomatičen odlog prispevkov, zapadlih od aprila do junija 2020, na 31.3.2022

Več na povezavi: https://www.gov.si/novice/2020-04-02-sprejeti-ziuppp-samozaposlenim-ze-sedaj-omogoca-avtomaticen-odlog-prispevkov-zapadlih-od-aprila-do-junija-2020-na-31-3-2022/  

1.4.2020

Nekateri obrazci za uveljavljanje ukrepov paketa interventnih zakonov

- Vloga za uveljavitev povračila nadomestila plače delavcem na čakanju na delo ali z odrejeno karanteno - Zavod RS za zaposlovanje:

Več na :

Obrazec FURS za odlog oz. obročno plačilo davka zaradi epidemije bolezni COVID-19

Več na : https://www.fu.gov.si/poslovni_dogodki_podjetja/placilo_na_obroke/

 

28.3.2020

Paket interventnih zakonov objavljen v Uradnem listu

Paket interventnih zakonov, ki jih je Državni zbor potrdil 20.3.2020, je bil objavljen v Uradnem listu št. 36/2020 z dne 28.3.2020:

Posamezni zakon stopi v veljavo naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

 

20.3.2020

Za vašo hitrejšo obveščenost objavljamo paket interventnih zakonov, sprejetih v Državnem zboru dne 20.3.2020.

Posamezni zakon bo stopil v veljavo naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice