ZZZS na podlagi opozoril ZDS spremenil tolmačenje glede najvišjega nadomestila

ZZZS je 6.3.2024 posredoval delodajalcem, programskih hišam in računovodskim servisom novo pojasnilo glede določanja najvišjega nadomestila v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, v katerem pojasnjuje, da bo v skladu z novim tolmačenjem Ministrstva za zdravje, pri določitvi najvišjega nadomestila, določenega z 3. odstavkom 34. člena ZIUZDS v višini dvainpolkratnika zadnje znane povprečne mesečne bruto plače v Republiki Sloveniji, kot jo ugotovi Statistični urad Republike Slovenije, pri obračunu nadomestil uporabljal zadnjo znano povprečno mesečno bruto plačo, ki jo objavi SURS v konkretnem mesecu zadržanosti in ne povprečno mesečno plačo za leto.

Tisti delodajalci, ki že imajo odobrene in nakazane zahtevke za refundacijo, lahko popravijo že oddane obračune nadomestil delavcem, nakažejo delavcem razliko in po izvedenem poračunu vložijo nov zahtevek za refundacijo. Tisti delodajalci, ki za zahtevke za refundacijo  z obračuni po prvotnem prenizkem parametru za najvišje nadomestilo še niso prejeli nakazil, pa popravijo obračune nadomestil delavcem, nakažejo delavcem razliko in po izvedenem poračunu vložijo nov zahtevek za refundacijo.


Združenje delodajalcev Slovenije je že 15.1.2024 obvestilo ZZZS o pomislekih glede upoštevanja zgornjega limita nadomestila v višini 2,5-kratnika povprečne plače za leto 2022, ki znaša 5.059,80 evrov, saj je v ZIUZDS določeno, da nadomestilo ne more biti višje od dvainpolkratnika zadnje znane povprečne mesečne bruto plače v Republiki Sloveniji in ne od dvainpolkratnika zadnje znane povprečne letne bruto plače v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec in je zavod tudi zaprosilo za obrazložitev njihovega pojasnila.

Ker je ZZZS tudi v odgovoru z dne 17.1.2024, pojasnil, da se kot parameter ''socialna kapica''  uporabi podatek ''povprečna mesečna bruto plača za leto", ker je le na tak način možno zagotavljati, da je za daljše obdobje veljaven enak parameter in da so vsi zavarovanci za isti mesec zadržanosti enako obravnavani, ne glede na datum obračuna nadomestila in izplačila s strani delodajalca (delavcem) ali ZZZS (za samostojne zavezance, upravičence po prenehanju delovnega razmerja in delavce po desetem odstavku 137. členu ZDR), je Združenje delodajalcev Slovenije 23.1.2024 za pojasnilo tretjega odstavka 34. člena ZIUZDS zaprosilo tudi Ministrstvo za zdravje.

Mnenje Združenja delodajalcev Slovenije je, da se s tem, ko je zakonodajalec sprejel besedilo člena, da se najvišje nadomestilo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja izplačuje v višini 2,5 kratnika zadnje znane povprečne mesečne bruto plače v RS, lahko najvišje nadomestilo določi le na podlagi podatka o povprečni mesečni bruto plači in ne na podlagi kateregakoli drugega podatka o povprečnih plačah, ki jih ugotavlja Statistični urad (npr. o povprečni mesečni bruto plači za leto) ter da je potrebno zakon izvajati v skladu z zapisanimi in sprejetimi določbami in da gre v primeru obračunavanja nadomestil na način, kot ga izvaja ZZZS, nenazadnje tudi za oškodovanje samega zavarovanca.

Mnenje Združenje delodajalcev Slovenije je bilo najprej potrjeno s pojasnilom Ministrstva za zdravje št. 0070-5/2024/4 in nato tudi s tem novim pojasnilom ZZZS.


 

Sorodne novice

Ministrstvo za zdravje pritrdilo mnenju ZDS: Najvišje nadomestilo plače v breme OZZ se določa na podlagi podatka o zadnji znani povprečni mesečni bruto plači

Ob obvestilu ZZZS konec januarja 2024 smo s strani ZDS na ZZZS naslovili pripombo na razlago, da se najvišji znesek nadomestila (2,5 kratnik) določi na podlagi podatka o zadnji znani povprečni letni plači, preračunani na mesec. V obvestilu ZZZS namreč navaja, da se ta znesek trenutno določi še na podlagi povprečne mesečne plače za obdobje januar-december 2022, ki znaša 5.059,80 EUR. Ministrstvo za zdravje je 29.2.2024 mnenju ZDS pritrdilo in na ZZZS naslovilo poziv, da naj svojo razlago popravi.

Preberite več

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice