V veljavi novi Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen

V Uradnem listu RS, št. 84/2023 z dne 2. 8. 2023 je bil objavljen Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen.

Pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. avgusta 2024.

Pravilnik določa daljše prehodno obdobje, saj bo potrebna prilagoditev delodajalcev. V skladu s 6. členom Pravilnika bo delodajalec namreč moral oceniti tveganje za nastanek kostno-mišičnih obolenj vedno, kadar ga na ocenjevanje napoti presejalni test iz Priloge 2, ki je sestavni del Pravilnika ali presejalni test primerljive metode. Ključna novost, ki jo pravilnik prinaša, je priporočena nemška metoda ključnih kazalnikov (MKK) za ocenjevanje tveganja za nastanek mišično-kostnih obolenj pri ročnem prenašanju bremen.

V prehodnem obdobju bodo na osrednjem državnem portalu (gov.si) objavljene tudi praktične smernice za ocenjevanja tveganj pri ročnem premeščanju bremen. Ministrstvo za delo bo tekom prehodnega obdobja zagotovilo tudi ustrezna usposabljanja.

Pravilnik si lahko v celoti preberete v Uradnem listu RS ali v priloženi PDF datoteki na levi strani (od strani 33 dalje).

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice