Uredba o spremembi Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja

V Uradnem listu RS, št. 63/2017, z dne 10.11.2017, je bila objavljena Uredba o spremembi Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

V Zakonu o vajeništvu (Ur. l. RS, št. 25/2017), ki se začne uporabljati 3.12.2017, so v 4. odstavku 20. člena določeni mesečni zneski vajeniške nagrade. Le ti se glede na letnik razlikujejo in znašajo:

  • 250 eurov na mesec za 1. letnik,
  • 300 eurov na mesec za 2. letnik,
  • 400 eurov na mesec za 3. letnik.

Ker so v Uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, Ur. l. RS, št. 76/2008 določeni nižji zgornji zneski vajeniških nagrad je bila sprejeta sprememba teh zneskov. Tako je v Ur. listu RS, št. 63/2017 objavljena Sprememba Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, ki prav tako začne veljati 3.12.2017. Določeni so novi zgornji zneski vajeniških nagrad, le ti so enaki zneskom iz 20. člena Zakona o vajeništvu.

Ne glede na to kako je v delovno pravnih aktih, ki zavezujejo delodajalca, določena višina vajeniške nagrade, mora delodajalec za vajeniško delo od 3.12.2017 dalje vajencem izplačati nagrade najmanj v višini, določeni v 20. členu Zakona o vajeništvu. Ti izplačani zneski se bodo v celoti vštevali v davčno osnovo.
Po 5. odstavku 20. člena Zakona o vajeništvu delodajec se lahko vajencu izplača tudi višjo mesečno nagrado. V tem primeru pa je razlika med zgornjim zneskom, ki ga določa davčna uredba in dejansko izplačanim zneskom, obremenjena z dohodnino in prispevki za socialno varnost.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice