Javno povabilo delodajalcem za izvedbo projektov v okviru programa »usposabljanje na delovnem mestu« 2017/2018

Zavod RS za zaposlovanje je na spletni strani 17. 7. 2017 objavila povabilo za usposabljanje na delovnem mestu. Omogočeno je povračilo upravičenih stroškov usposabljanja za brezposelne v starosti 30 let in več, ki ustrezajo ciljni skupini javnega povabila. Povabilo je odprto do razdelitve razpoložljivih sredstev, najdlje do 30. 11. 2018.

Na voljo je okvirno 7,37 milijonov EUR, od katerih:

  • 80 % sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, 20 % pa je zagotovljenih iz slovenskega proračuna,
  • je 60 % namenjenih za udeležence s stalnim prebivališčem v kohezijski regiji vzhodna Slovenija, 40 % pa za udeležence s stalnim prebivališčem v kohezijski regiji zahodna Slovenija.

V usposabljanje na delovnem mestu je predvidena vključitev okrog 4.000 brezposelnih oseb pri delodajalcih iz vse Slovenije.

Razpis omogoča delodajalcem, da brezposelne spoznajo v konkretni delovni situaciji in jih usposobijo za predvideno delovno mesto, v skladu s programom usposabljanja, ki ga predlagajo v ponudbi na javno povabilo.

Usposabljanje traja:

  • 2 meseca (enostavna, nezahtevna in manj zahtevna delovna mesta) ali
  • 3 mesece (zahtevna in bolj zahtevna delovna mesta).

Udeleženec se v skladu s programom in ob zagotovljenem mentorstvu usposablja praviloma polni delovni čas, največ 5 dni v tednu. V primeru drugačne razporeditve, kot je od ponedeljka do petka (npr. da je sobota delovna), mora biti oseba prosta drug dan v tednu. Če je med tednom praznik, traja v tem tednu usposabljanje največ 4 dni. Ne sme se izvajati ob nedeljah in praznikih.

Povrnejo se upravičeni stroški za izvedeno usposabljanje. Strošek izvedbe usposabljanja za udeleženca znaša:

  • 370,00 EUR za dvomesečno usposabljanje in
  • 493,00 EUR za trimesečno usposabljanje.

Delodajalcem iz posebej opredeljenih skupin v javnem povabilu kot upravičeni strošek povrnejo le dejanski stroški predhodnega zdravniškega pregleda udeležencev.
Udeležencem izplačamo dodatek za aktivnost in dodatek za prevoz.

V usposabljanje na delovnem mestu se lahko vključijo brezposelni, ki so:

  • starejši od 50 let in prijavljeni med brezposelnimi najmanj 3 mesece,
  • stari 30 let in več in prijavljeni med brezposelnimi najmanj 12 mesecev (dolgotrajno brezposelni),
  • stari 30 let in več, imajo največ končano ali nedokončano osnovno šolo (ISCED 2) in so prijavljeni med brezposelnimi najmanj 3 mesece.
  • posamezniki, ki se vključujejo na trg dela po zaključenem programu socialne aktivacije oziroma so v določenem obdobju v večjem delu zastopane v evidenci brezposelnih oseb

 

Kdo se lahko prijavi?

Ponudbo za usposabljanje na delovnem mestu lahko predložitjo delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, vpisane v Poslovni register Slovenije, in izpolnjujejo še vse druge pogoje za prijavo, opredeljene v javnem povabilu (5. poglavje).
Prosimo vas, da zaradi uspešnosti že pred oddajo ponudbe pri FURS-u preverite, ali imate poravnane obveznosti. To preverite v aplikaciji eDavki na Vpogled v razkritje zavezanca za namen izpolnjevanja pogojev po ZJN.

Več podrobnosti najdete na spletni strani Zavoda za zaposlovanje in v pripetem dokumentu.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice