1.3.2024 se izteče rok za poročanje za 2023 za podjetja, ki so v skladu z Zakonom o zaščiti prijaviteljev zavezani k vzpostavitvi notranje poti za prijavo

Komisija za preprečevanje korupcije (v nadaljevanju: Komisija) obvešča, da se 1. marca 2024 izteče rok, do katerega morajo podjetja in drugi subjekti, ki so v skladu z Zakonom o zaščiti prijaviteljev (Uradni list RS, št. 16/23; v nadaljevanju: ZZPri) zavezani k vzpostavitvi notranje poti za prijavo, poročati podatke za leto 2023.

Zavezanci za vzpostavitev notranje poti za prijavo so subjekti v javnem in zasebnem sektorju s 50 ali več zaposlenimi. Notranjo pot za prijavo morajo vzpostaviti tudi subjekti z manj kot 50 zaposlenimi, vendar najmanj 10 zaposlenimi, če svojo glavno registrirano dejavnost opravljajo na področju zdravstva ali na področjih zbiranja, prečiščevanja in distribucije vode, ravnanja z odplakami, zbiranja in odvoza odpadkov ter ravnanja z njimi, pridobivanja sekundarnih surovin ter na področjih saniranja okolja in drugega ravnanja z odpadki. Ne glede na število zaposlenih morajo notranjo prijavno pot vzpostaviti državni organi in samoupravne lokalne skupnosti iz četrtega odstavka 9. člena ZZPri.

V skladu s šestnajstim odstavkom 9. člena ZZPri morajo zavezanci do 1. marca tekočega leta za preteklo leto Komisiji poročati o številu prejetih, anonimnih in utemeljenih prijav ter o številu obravnavanih povračilnih ukrepov, v poročilu pa navedejo tudi podatek o zaupniku.

Elektronski obrazec za poročanje o notranjih prijavah je dostopen na spletni strani Komisije na naslednji povezavi: https://zzpri.kpk-rs.si/notranja-prijava.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice