Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2B)

V Uradnem listu RS, št. 102/2015, z dne 24.12.2015, je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2B).

Z ZPIZ-2B se:

  • uvaja možnost posebne oblike dvojnega statusa za zavarovanca, ki je izpolnil pogoje za pridobitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine in se odloči ostati v obveznem zavarovanju s polnim delovnim oziroma zavarovalnim časom (oziroma se reaktivira) in se mu omogoči izplačilo 20% starostne ali predčasne pokojnine,
  • ureja delna pokojnina, v primeru, ko ostane zavarovanec v obveznem zavarovanju z delovnim oziroma zavarovalnim časom, ki znaša manj kot polni delovni oziroma zavarovalni čas, vendar najmanj dve uri dnevno oziroma deset ur tedensko (oziroma se reaktivira).

Z ZPIZ-2B se spreminja tudi področje poklicnega zavarovanja.

Besedilo objave je dostopno tudi na naših spletnih straneh.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice