Zakon o dopolnitvi Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT-B)

V Uradnem listu RS, št. 31/2018 z dne 4.5.2018, je bil objavljen Zakon o dopolnitvi Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT-B).

Novela Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev je potrebna zaradi uskladitve z Zakonom o spodbujanju investicij. Z Zakonom o spodbujanju investicij se predlaga nov, sistemski način spodbujanja investicij na območju Republike Slovenije. Temeljni poudarki zakona opredeljujejo načine, pogoje, merila in postopke za dodeljevanje investicijskih spodbud, strateške investicije ter aktivnosti spodbujanja investicij in internacionalizacije slovenskega gospodarstva. Zakon med drugim vzpostavlja dva registra: register podjetij z visoko dodano vrednostjo in register inovativnih zagonskih podjetij. Pogoji in merila, ki jih morajo podjetja izpolnjevati za vpis v register in ohranitev tega statusa, so določeni z vsebino zakona.

Podjetja, ki so vpisana v enega izmed navedenih registrov, se zaradi pomanjkanja ustreznih strokovnjakov na trgu dela v Republiki Sloveniji pogosto spoprijemajo s težavami pri zapolnjevanju svojih kadrovskih potreb. Slovenska podjetja si pri tem večinoma pomagajo tudi z zaposlovanjem visoko usposobljenih tujih strokovnjakov s specialnimi znanji. V skladu z usmeritvijo Vlade Republike Slovenije, da se v Sloveniji zagotovi privlačno in predvidljivo poslovno okolje za nemoteno delovanje tako domačih kot tujih gospodarskih družb, in zaradi zmanjševanja togosti delovnopravne zakonodaje se je sočasno s sprejemanjem tega zakona predlagala tudi dopolnitev Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delo tujcev (v nadaljnjem besedilu: novela ZZSDT), in sicer se s predlagano rešitvijo podjetjem, vpisanim v enega od registrov, omogoča zaposlovanje tujcev, državljanov tretjih držav, po hitrejšem oziroma skrajšanem postopku.

17. člen veljavnega Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (Uradni list RS, št. 1/18 – uradno prečiščeno besedilo; v nadaljnjem besedilu: ZZSDT) določa, da morajo vsa podjetja oziroma delodajalci, ki želijo zaposliti tujca, izpolnjevati določene pogoje. V postopku izdaje enotnega dovoljenja za prebivanje in delo mora Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (v nadaljnjem besedilu: zavod) izpolnjevanje pogojev s strani bodočega delodajalca preveriti v vsakem posameznem postopku zaposlitve tujca, preden lahko poda soglasje za zaposlitev k enotnemu dovoljenju za prebivanje in delo. V zvezi s tem je treba poudariti, da je država tak sistem zaposlovanja tujcev uveljavila za zaščito pravic in izboljšanje pravne varnosti delavcev migrantov. Vendar pa tak sistem izčrpnega preverjanja različnih pogojev v zvezi s samim poslovanjem delodajalcev vpliva na dolgotrajnost in zapletenost postopkov zaposlovanja tujcev v Republiki Sloveniji.

Za preprostejše oziroma hitrejše postopke zaposlovanja tujcev v podjetjih z visoko dodano vrednostjo in v zagonskih podjetjih se z novelo ZZSDT omogoča hitrejši postopek zaposlovanja tujcev, saj zavod v skladu z novelo ZZSDT nekaterih pogojev v primeru zaposlovanja tujcev v izpostavljenih podjetij ne bo več preverjal. Podjetja morajo namreč za vpis v enega od registrov v skladu s predlogom zakona poleg specifičnih meril izpolnjevati tudi določene pogoje, ki pa so smiselno enaki, kot jih zavod že preverja v postopku podaje soglasja za zaposlitev k enotnemu dovoljenju za prebivanje in delo. Spremembe so podobne sistemskim rešitvam, ki so v različnih oblikah že v praksi v nekaterih drugih državah članicah EU.

Besedilo objave je dostopno tudi na spletnih straneh ZDS.

Informativni obračun plač

Za vas smo pripravili priročne obrazce za obračun plače, obveznosti po podjemni pogodbi ali pogodbi o avtorskem delu, obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike in lastnike zasebnih podjetij, ki nimajo plače/družbenike, ter obračun dohodka po pogodbi o opravljanju začasnega ali občasnega dela, sklenjeni z upokojencem.

Preverite obračun

Bodite na tekočem

Želite prejemati e-obvestila o izobraževanjih, ki jih organizira ZDS, in drugih pomembnih novostih?

Prijavite se na e-novice