Postopek mednarodnih M&A transakcij

 ZDS, Predavalnica – visoko pritličje, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana

Predava:
Alja Fakin, Pravna svetovalka

UVOD

Nakupi in prodaje poslovnih deležev so poslovni dogodek, ki iz najrazličnejših razlogov (npr. izstop družbenika, potreba po dodatnih finančnih sredstvih, upokojitev lastnika…) slej kot prej pride na vrsto v vsakem podjetju, ne glede na velikost. Kar na papirju izgleda kot običajna kupoprodajna transakcija, se v praksi pogosto izkaže kot kaos svetovalcev, prodajalcev, potencialnih kupcev, tarče, dokumentov in raznih nadzornih organov. Velika podjetja v ta namen najamejo pravne in finančne svetovalce, ki jih vodijo skozi postopek, majhna in srednja podjetja pa si tovrstnih svetovalcev običajno ne morejo privoščiti. Pogosto je prodaja ali nakup poslovnih deležev tudi zelo čustven proces za prodajalca (zlasti, ko se prodaja družinsko podjetje, pred upokojitvijo, zaradi bolezni, finančnih težav…).

NAMEN SEMINARJA:

Na seminarju se bodo udeleženci s pravnega vidika seznanili s postopki M&A transakcij, kako običajno potekajo, katere dokumente morata kupec in prodajalec pripraviti, kako poteka skrbni pregled, kje so pasti, kako se zaščititi pred odgovornostjo, kako ne kupiti »mačka v žaklju«, kako se zaščititi pred vohunjenjem konkurence, vrste skrbnih pregledov, kako tečejo pogajanja za sklenitev kupoprodajne pogodbe, kako sodelovati z najetimi svetovalci, skratka vse, kar je potrebno vedeti, ne glede na to, ali ste na strani prodajalca ali kupca ali morda celo svetovalca (zlasti »hišni« pravniki in računovodje so pogosto pred nehvaležno nalogo svetovati v tovrstnem postopku pa nimajo praktičnih izkušenj).

Na kratko se bomo sprehodili skozi glavne dokumente (npr. pismo o nameri, teaser, informacijski memorandum, vprašalnik za skrbni pregled, kupoprodajna pogodba), pogledali pa si bomo tudi razlike med transakcijami s poslovnimi deleži (t.im. share deal) in transakcijami s premoženjem (t.im. asset deal). Seminar bo praktično usmerjen, utemeljen na praktičnih primerih.

Če k vsemu prištejemo še običajno okoliščino, da je transakcija čezmejna (torej da je kupec ali prodajalec tujec), se k navedenemu kaosu priključi še element tuje pravne jurisdikcije. Kako ravnati in se zaščititi, če kupujete tuje podjetje, boste izvedeli na seminarju.

KOMU JE SEMINAR NAMENJEN:

Seminar je namenjen direktorjem, računovodjem, in-house pravnim svetovalcem ter vsem, ki se pri svojem delu soočajo z nakupi in prodajami poslovnih deležev in/ali premoženja podjetja in bi želeli o teh postopkih s praktičnega vidika izvedeti ali vprašati več.
Udeleženci so vabljeni, da posredujejo svoja vprašanja in dileme še pred izvedbo seminarja na naslov info@zds.si, da bo predavateljica lahko na seminarju nanje odgovorila.

NE SPREGLEJTE!

 • Udeleženci so vabljeni, da posredujejo svoja vprašanja in dileme še pred izvedbo seminarja na naslov info@zds.si, da bo predavateljica lahko na seminarju nanje odgovorila.
 • Pri plačilu kotizacije upoštevajte popuste: dva ali več udeležencev - 10 % popust za vsakega udeleženca!
 • Ali vam razpisan termin ne ustreza? Pišite nam na e naslov info@zds.si, obvestili vas bom o novem terminu.

PROGRAM

9:00 -13:00


Uvodoma na kratko o:

 • Kdo so običajni udeleženci M&A transakcij?
 • Vrste transakcij glede na predmet transakcije.
 • Transakcijska dokumentacija – pismo o nameri (Letter of Intent), pogodba o nerazkritju informacij (NDA), teaser, informacijski memorandum, pooblastila (PoA), kupoprodajna pogodba (SPA), dogovor med družbeniki (Shareholder Agreement)…
 • Odgovornost prodajalca, kupca, svetovalcev
 • Jamstva
 • Načini plačila in financiranja
 • Sklenitev pogodbe

V nadaljevanju pa še nekaj o:

 • Zaposlenih (prehod zaposlenih, odpoved pogodb o zaposlitvi…).
 • Varstvo konkurence (na kratko o postopku pred Javno Agencijo RS za varstvo konkurence).
 • povezava z varstvom osebnih podatkov in uredbo GDPR.

Alja Fakin

Alja Fakin

Pravna svetovalka

Odvetnica in strokovnjakinja za varstvo osebnih podatkov Alja Fakin ima bogate izkušnje s področja delovnega, odškodninskega prava in gospodarskega pogodbenega prava, ki jih je pridobila v svoji več kot 14-letni praksi. Svojo karierno pot je začela v odvetniški pisarni, nato je bila zaposlena v gospodarski družbi na delovnem mestu pravne svetovalke, kjer se je pretežno ukvarjala z M&A postopki. Svojo karierno pot sedaj nadaljuje kot samostojna odvetnica. Z M&A transakcijami se kot pravna svetovalka intenzivno ukvarja že od leta 2012. Sodelovala je pri številnih transakcijah s poslovnimi deleži v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji in na Kosovem ter v teh okvirih samostojno izvedla številne skrbne preglede. Vseskozi deluje kot pravna svetovalka finančnim svetovalcem, ki vodijo M&A postopke, kot pravna svetovalka pa je samostojno svetovala tudi številnim upravam, direktorjem in lastnikom družb. Ves čas se strokovno izobražuje s sledenjem trendom v Evropski uniji in svetu, pozna najpogostejše napake in dileme lastnikov podjetij in lahko ponudi praktične rešitve zanje. Svoje znanje in izkušnje ponuja svojim strankam in udeležencem na njenih seminarjih.

Projekti
Balance
Kampanja
Dan za punce
Pogajalska šola
Regijski center za dostojno delo Ljubljana
WIM 3
Partnerji
Adecco H.R.
Horus
Mreža za družbeno odgovornost Slovenije
AJPES
Zlata nit - Dnevnik